GS – Good Socks – 15 godina proizvodnje dobrih čarapa

GS - Good Socks - 15 godina proizvodnje dobrih čarapa

GS- Good Socks, jedinstveni domaći brend čarapa koji je nastao pod okriljem Poduzeća FIS,  ovog ljeta proslavio je svoju 15. obljetnicu postojanja.

Kao još uvijek mladi brend, GS se na domaćem tržištu uspio istaknuti kvalitetom i povoljnim cijenama svojih proizvoda  –  čarapama GS – Good Socks, koje su danas, među svojim kupcima, dobile epitet “naše čarape”.

Petnaest godina postojanja, GS  tim ovog je ljeta  simbolično obilježio i proslavio teambuilding  izletom na EKO FIS Vlašiću, a svojim kupcima ‘poklonio’ je sniženje povodom rođendana.

GS - Good Socks - 15 godina proizvodnje dobrih čarapa
GS teambuilding

Čarape po domaćem receptu

Kao vodeći prodajni lanac u BiH, poznat, između ostalog, po iznimno velikoj ponudi tekstila i rublja kojeg odlikuje idealan omjer cijene i kvaliteta, nije nimalo čudno što je upravo FIS postao proizvođač čarapa sa istom odlikom,  čarapa “po domaćem receptu”.

Posljednjih godina, Tvornica GS  godišnje proizvede preko milijun  i pol pari čarapa, a svojom je kvalitetom proizvoda, okrunjenom sa čak osam Oeko-Tex certifikata postala  prepoznatljiv i pouzdan bh. brend.

GS - Good Socks - 15 godina proizvodnje dobrih čarapa


Rođenje brenda

Prvi od FIS-ovih brendova  nastao je 18.6.2002. godine, na dan kada su primljeni prvi djelatnici i kada se započelo sa samom proizvodnjom čarapa.

Zanimljiva je činjenica  da se početni  tim sastojao od samo šest djelatnika, te isto toliko strojeva. Djelatnici su najprije prošli kratkotrajnu obuku u Italiji, tako da je pravo usavršavanje uslijedilo  kroz  sam rad u praksi.  Nekada mali tim amatera, u samo petnaest godina uspio je stvoriti veliki domaći brend kojeg  GS danas predstavlja.

Već nakon tri mjeseca rada,  GS Tvornica je uposlila osam novih djelatnika, a ubrzo se počelo raditi ‘punom parom’  –  u dvije smjene, a zatim i u tri smjene.  GS Tvornica čarapa trenutno posjeduje 47 strojeva, a u njoj  je zaposleno 30 djelatnika.

GS - Good Socks - 15 godina proizvodnje dobrih čarapa


Prvi veliki uspjeh  za GS Tvornicu čarapa zabilježen je 2008. godine, kada je proizvedeno više od  milijun  pari čarapa.

Da se radi o brendu koji  zadovoljava visoke  kriterije postavljene za kvalitetnu sportsku opremu, potvrđuje i činjenica da je 2009. godine Tvornica  čarapa GS bila oficijelni proizvođač čarapa za brend  sportske opreme S9, u vlasništvu Davora Šukera, proslavljenog hrvatskog reprezentativca i današnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

4.6.2009 - Snežana Gudelj & Davor Šuker
Snežana Gudelj / Davor Šuker

Domaći brend bez konkurencije

Iako nije jedina tvornica čarapa u zemlji, voditelji  proizvodnje smatraju da na domaćem tržištu ne postoji  velika konkurencija koja bi značajno parirala, odnosno ugrožavala prodaju GS čarapa.

Kako kažu, najveću smetnju za brend  predstavlja uvoz svakojake robe sa dobrim marketingom, ali vrlo lošeg kvaliteta, pa često i lažnim deklaracijama.

Unatoč činjenici da dio FIS-ovog asortimana čine i čarape mnogih  drugih proizvođača, iz GS-a kažu  da to značajno ne utječe na samu prodaju GS čarapa, već naprotiv, često služi kao dobar pokazatelj pozicije u odnosu na konkurenciju, kao i stanja na tržištu općenito. No, kako su rekli, GS tim čak i najmanja konkurencija  dodatno motivira na još veći rad.

Kao jedinu ‘tešku’ godinu za Tvornicu navode  2009.-u, kada je zbog ekonomske krize  proizvodnja bila znatno smanjena.


Prirodni materijali i kvalitet kao najbolji marketing

Osnovna sirovina korištena u izradi GS čarapa je češljani pamuk, a odsustvo bilo kakvih štetnih materijala garantira Oeko-Tex certifikat.  Time je potvrđeno da proizvod  ispunjava najzahtjevnije ekološke standarde, te da ni  na koji način nije štetan po ljudski organizam.

Ova činjenica posebno je značajna za  tržište EU, gdje se već mogu naći GS čarape.


Inovacije i planovi za budućnost

Svake godine, GS Tvornica čarapa lansira po 25 novih modela čarapa u sezonama proljeće/ljeto i jesen/zima.

Na dizajnu GS čarapa radi uži tim koji redovito prati trendove u svijetu čarapa, kao i  prestižne sajmove  kao što je ITMA.

Najnoviji pothvat GS Tvornice čarapa svakako je ograničena serija čarapa za bicikliste, čiji su modeli poklonjeni  u znak podrške Biciklističkom klubu Vitez.

Brdsko - biciklistička scena u BiH


U skoroj budućnosti, GS svakako planira proširiti proizvodne kapacitete kako bi se povećao plasman na  inozemno tržište,  a prvi korak ka tome bit će kupovina nove automatske pegle.

GS - Good Socks - 15 godina proizvodnje dobrih čarapa


Kupujmo domaće

Kao dokaz najvećeg uspjeha, predstavnici GS-a navode zadovoljstvo  svojih kupaca  koji, kako kažu, GS čarape smatraju pravim domaćim proizvodom, idealnim suvenirom iz svoje zemlje.

GS - Good Socks - 15 godina proizvodnje dobrih čarapa